Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Aktuelt

VipeBeskåret

Fugler i Østfold-naturen for femti år siden

Våren lar vente på seg i år. Trekkfuglene fristes kanskje ikke til Østfold riktig ennå, og standfuglene lengter nok også etter varmere tider. Men hvordan sto det til på fuglefronten for 50 år siden?

Carl Johan som svensk tronarving, malt av Francois Gerald, 1811. (Public Domain Mark 1.0)

Kronprinsens gave til Hvaler

Vinteren 1816 var kald. Året i forveien hadde den store vulkanen Tambora i Indonesia eksplodert, og enorme mengder aske blitt sendt opp i atmosfæren. Utbruddet er ett av de største vi kjenner til og senket jordas temperatur med mellom 2 og 4 grader. Mange steder ble året 1816 kalt «året uten sommer». En gave fra den svenske kronprins Carl Johan skulle bli redningen for de mange sultne på Hvalerøyene.

 

georgsibbern

Statsministrene fra Østfold

I disse dager pågår det regjeringsforhandlinger på Jeløya utenfor Moss. Mindre kjent er det kanskje at flere norske statsministre har blitt født i Østfold?

Mysen protokoller2

Julegave til de trengende i Mysen

Mysen kommune hadde i en årrekke en tradisjon hvor kommunestyret bevilget penger til utdeling blant lokalsamfunnets trengende til jul. Sporene etter den kommunale gavetradisjonen gjenfinner vi idag i kommunestyrets møteprotokoller.

Foto: Morten Reime Aabø

GOD JUL!

Vi ønsker alle en god jul! Vi holder stengt mellom jul og nyttår.

På gjensyn i 2018!

Foto: Antonia Reime Aabø

Åpen dag på IKA Østfold

Har du lyst til å lete i gammelt arkivmateriale? Leter du etter slekt i Østfold, eller historie fra hjemstedet ditt? Er det vanskelig å komme seg til oss en hverdag?

monter

Dokumenter på utstilling

Har du sett nettutstillingen "Året på Gabrielhytta"? Nå kan du se de originale dokumentene her hos oss på IKA.

Bredere heading[1]

Ny nettutstilling

Historier kan dukke opp på uventede plasser i et arkiv. I 2014 fant arkivar Antonia Reime Aabø skjebnen til en familie som bodde i Varteig for 116 år siden, kort og brutalt oppsummert på en bunke regnskapsbilag i kjelleren på Sarpsborg rådhus. Senere har både Antonia og arkivmaterialet fra Varteig forflyttet seg hit til IKA, til henholdsvis nyopprettet stilling, og oppbevaring for evigheten. Nå har hun laget en nettutstilling om den dramatiske fortellingen og om hva som skjedde etter at den dukket opp. 

Utstillingen finner du her: Velkommen til "Året på Gabrielhytta".

 

IMG_0869[1]

Arkivkvelden 2017

Denne uken arrangerte vi vår «Arkivkveld» på Glenghuset for andre gang, og i år fikk publikum fikk vite mer om sosiale forhold i Norge før velferdsstaten. Trond Svandal fortalte om hvordan man tidligere forholdt seg til fattige, kriminelle, ugifte mødre og andre som ikke passet inn i samfunnsnormen. Historien bak vår nye nettutstilling "Året på Gabrielhytta" ble også presentert, og publikum fikk se 112 år gamle dokumenter fra samlingene våre på nært hold. 

Det er veldig hyggelig å treffe publikum og vise fram materiale fra våre rikholdige arkiv, og vi gleder oss allerede til neste formidlingsarrangement.

LitenPåMidten

Er du vår nye medarbeider?

Vi søker arkivar/IKT-rådgiver 100% fast stilling

Vi ønsker å styrke IKA Østfold med en arkivar / IKT-rådgiver med gode kunnskaper innen arkivfag og IKT, til vårt lille, men trivelige arbeidsmiljø. Vil du jobbe hos oss?

Søknadsfrist 1.desember 2017.

Les mer HER

 

Jubileumsbrev

Gratulerer med dagen, Fredrikstad!

I arkivet etter Sarpsborg formannskap ligger dette takkekortet fra 1917. Da feiret Fredrikstad sitt 350-årsjubileum, og Sarpsborg hadde vist oppmerksomhet til nabobyen.

På dagen hundre år etter er det på nytt bursdagsfeiring, og vi hilser til byen på 450-årsdagen!

 

Trond2

Ny medarbeider

Vår nye medarbeider, Trond Svandal, er nå på plass.

tastatur

Manglende journalføring av e-post i forvaltningen

Fikk du med deg denne saken i sommer? Avdelingsdirektør i Arkivverket, Espen Sjøvoll, ble intervjuet av Dagbladet både om den aktuelle Sandberg-saken, og om riksrevisjonens avdekking av omfattende mangler i journalføring og offentlighet i flere departementer tidligere i vår.

Les mer HER

Foto:

Takk, Kjell!

Vår kjære kollega Kjell Ivar Antonsen blir pensjonist.

Bare logo

Er du vår nye kollega?

IKA Østfold søker etter to dyktige arkivarer til faste stillinger på henholdsvis 80% og 100%. Vi er er lite, men trivelig arbeidsmiljø. Er du vår nye kollega?

Søknadsfrist 20.juli.2017. Mer informasjon finner du HER 

Roser og protokoller fra eldre tider

IKA holder feriestengt i uke 29.

Sommeren har kommet, og IKAs ansatte skal snart ha ferie. I uke 29 overlapper ferieukene våre, og IKA holder derfor stengt 17. - 21. juli.

Vi ønsker alle en god sommer, og på gjensyn etter ferien!

IKA Østfold (Østfold interkommunale arkivselskap IKS)
Tlf: 69 11 63 05 / 970 11 466
Org.nr.: 984 789 572