Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nød og fattigdom: Regnskapsbilag fra tidligere Varteig kommune i 1882 der Matias Hendriksen Saga ber fattigkassa om 5 kr til å begrave sitt barn.

Fler enn hvert 10. barn døde

Barnedødeligheten i Norge hadde lenge vært høy fram mot forrige århundreskifte. 1901 døde det i snitt 102,1 barn pr. 1000 fødte i her i landet før de fylte ett år. Og i Østfold stod det enda dårligere til.

 

NTM 2013_1-42EivindEngerNTM

"Men findes der 'uekte barn'?"

Barn født utenfor ekteskap en stor skam og en forferdelig ulykke rundt forrige århundreskifte. De ble omtalt som uekte barn og mødrene sett på som falne kvinner. Men det var også noen som sto opp og utfordret disse holdningene i samfunnet.  En av dem var Katti Anker Møller. Falne kvinner fantes ikke, mente hun:

”Havde de enda gjort noget stygt, men kunde man egentlig sige det?"

 

Fra bBarselhjemutstillingen NTM_2013_1_07

"Barselhjemsutstillingen" i 1916

I tillegg til dårlige forhold rundt fødselen, mente mange at den høye spedbarnsdødeligheten skyldtes mors manglende kunnskaper. Dette ville Katti Anker Møller gjøre noe med. Men det storstilte opplysningsarbeidet hun satte igang hadde også et klart politisk mål: Å øke morsrollens status, og medvirke til byggingen av barselhjem i byene det kvinner kunne føde, hvile ut og amme barnet sitt i trygge, hygieniske omgivelser.